+386(0)41 436 725 steklarstvo@artlinia.com
Vzpostavitev krožišča, kot del prometnega sistema je pogosta praksa v sodobnem času. Ureditev otoka cestnih krožišč pa lahko opredelimo kot nov tip prostora, kot primerna točka,  katera nosi identiteto okolja v katerem se krožišče nahaja. Tako so krožišča dobila ne samo prometno, temveč tudi kulturno funkcijo.

Vsebina krožišča Kozje je bila zamišljena kot kazalnik krajevne identitete, da se ljudem, ki pridejo, pokaže kaj so krajevne znamenitosti. Naša zamisel ureditve je bila skulptura steklenega jabolka, ki združuje več tradicij teh krajev. Element jabolka, kot kozjansko jabolko, je prepoznavni znak tega območja, kjer se  v okviru Kozjanskega parka ohranjajo in negujejo travniški sadovnjaki in domačinom prestavlja več kot le sadež. Na splošno pa že sam simbolizem jabolka nosi širok pomen, ki ga na tem mestu lahko povezujemo z ljubeznijo, plodnostjo, obiljem, življenjem. Z materialom, iz katerega je narejeno hkrati nakazujemo zgodovino v tem koncu Kozjanskega in to je glažutarstvo. Tu je delovalo veliko steklarskih mojstrov in njihovo ustvarjanje ponazarja stekleno jabolko, ki je tehnološko zelo zahtevno delo. Nezanemarljiva kovinska konstrukcija združuje obliko jabolka in srca. Izraža moč volje in srčnosti tamkajšnjega prebivalstva.

Ko pa skulpturo pogledamo še globlje, notranji nosilni del steklenega jabolka predstavlja krošnjo drevesa in ta silhueta je hkrati jabolčni popek, novo življenje. V njem je stekleno jabolko deljeno na dva dela, ki v sebi skriva obliko pešk, ki tvorijo pentagram. Simbol pentagrama nosi magično in varovalno lastnost, v njem se združujejo narava in kultura, preteklost, sedanjost in prihodnost, duh in materija, starodavno in sodobno…Pogosto so ga risali na vso ljudsko kulturo, ki je pomembno vplivala na življenje in je pomemben del le te še danes.

Projekta smo se lotili z vso resnostjo, močno voljo, predvsem pa nas je gnala ljubezen do ustvarjanja nekaj novega. Sami sebe smo izzvali za prestavljanje novih meja. Leta znanja in izkušenj so obrodila sadež. Nam je uspelo? Z naše strani lahko to z gotovostjo potrdimo.