+386(0)41 436 725 steklarstvo@artlinia.com

Vitraž

Posebna in edinstvena privlačnost tehnike vitraža temelji na napetosti med steklom in svetlobo. Vitraž bi lahko poimenovali kar slikanje s svetlobo, saj zaživi šele z njo.

Tehnike in delovni koraki že obstajajo od srednjega veka. Takrat se je začela montaža različnih barvnih koščkov stekla v svinčenih utorih, ki so bili prihranjeni predvsem za cerkve. V 18. stoletju so vitraži zašli tudi na necerkvena okna evropskih dvorcev. Od leta 1890 naprej je nastalo gibanje Art Noveau in predstavnik Louis Tiffany je razvil tehniko dela z bakreno folijo. Vsako stekelce ovijemo z bakrenim trakom, nato pa ga pritrdimo na naslednje stekelce in zacinimo. Temu pravimo vitraž tiffany.

Danes so mozaični izdelki iz stekla zelo priljubljeni tudi v vsakdanjem življenju. Uporabljamo jih za stene, strope, tla, okna in vrata, za dodatke na stopniščih, fontanah in nosilcih. S tehniko vitraža lahko tudi ustvarjamo predmete kot so svetilke, vaze, sklede, krožniki, nakit.

Stopimo v stik

Potrebujete uporabnost, gradite ali prenavljate vaš dom? Steklo je res izjemen material, dovolite si ga začutiti z nami. Pošljite nam povpraševanje, ne pozabite na dimenzije in vaše želje.