+386(0)41 436 725 steklarstvo@artlinia.com

Diamantni rez

To tehniko obdelave so poznali v času velike prefinjenosti Rimskega imperija in tudi že prej. Med 1. svetovno vojno je povpraševanje po tej tehniki naredilo velik razmah v ZDA in danes se suvereno vrača z veliko empatijo entuziastov, kar dviga kvaliteto izdelkov.

V vsem tem obdobju se sama tehnika ni spreminjala, le da danes uporabljamo sodobno opremo. Kljub temu diamantni rez zahteva čas, natančnost in potrpljenje. Predpriprava dela, ustvarjanje dizajna in skice, ki jo je potrebno prenesti na steklo in obdelava z različnimi diamantnimi brusi do poliranja zahtevajo veliko, vsekakor pa vreden proces, kajti končni izdelki  »jemlejo sapo«.

Pri diamantnem rezu gre za hladno tehniko, brušenje poteka v štirih fazah in z različnimi nastavki. Grobo brušenje – brušenje na fino – srednje poliranje – optično poliranje. Profili diamantnih brusov za brušenje določa obliko reza v steklu. Prvi dve fazi brušenja potekata s pomočjo vode, ki hladi steklo in preprečuje pokanje zaradi prevelike temperature ter zadržuje majhne delčke, ki odletavajo. Zadnji dve fazi poliranja pa izvajamo s plutastimi, lesenimi in filc nastavki ter fino mletim glinelim prahom.

Stopimo v stik

Potrebujete uporabnost, gradite ali prenavljate vaš dom? Steklo je res izjemen material, dovolite si ga začutiti z nami. Pošljite nam povpraševanje, ne pozabite na dimenzije in vaše želje.